Jak jsme si užili "svatomartinské perníčky"

20.12.2012 23:14

V pátek 23. listopadu se sešli před základní školou Hanspaulka Hanička s bráchou Prokopem, Martin a Lend@). Společně dojeli na autobusovou zastávku Na Knížecí, kde se sešli s Adrianem, jeho sestřičkou Izabelou a Klárou.  S Filípkem a jeho maminkou se trochu hledáme, ale díky dnešním vymoženostem – mobilu, jsme se naštěstí našli. Teď už můžeme odjet autobusem směrem do Příbrami.

V Příbrami jsme hned zamířili do bazénu, kde se k nám přidal ještě malý Máťa (tentokrát jediný z příbramských dětí). Jsme všichni a můžeme si začít hrát.

Pro Kláru bylo příjemné strávit ve vodě s dětmi několik chvil, několikrát sjet tobogán a nechat se prohřát ve vířivce, přestože už dnes ve vodě byla celé dopoledne (jako každý den). Lend@ naložila dětské batůžky se spacáky do auta a stihla i velký nákup všeho jídla, které budeme potřebovat. Teď už jen usušit dětem vlasy a dohlédnout na řádné oblečení. Vyšlo nám to vše akorát, abychom stihli autobus do Trhových Dušníků, kde budeme tentokrát nocovat u Kláry doma.

Děti si vybarvují každý svůj perníček (pro tentokrát papírový) a dospěláci s Radkem chystají večeři a „postýlky“. Těstoviny si děti dávají většinou na sladko, ale na výběr jsou i  s kečupem a se sýrem. Po dobré večeři a výborném teplém čaji s medem a citronem si povídáme o pověstech (a trochu i vzpomínáme na náš letní tábor). Převlečeni v pyžamkách se usazujeme a díváme se na animovaný film Stvoření světa. Po něm si jdeme vyčistit zoubky a každý si zaleze do svého spacáku. Dobrou noc.

Ráno se děti budí navzájem. Po snídani, umytí, vyzubání a sbalení spacáků jdou děti s Petrem, Maki a Radkem  vyrobit krmítko pro ptáčky, aby v zimě neměly hlad.  Rádi bychom ho dnes dali jako dárek v Čechově stodole Mikulášovi.

Abychom se tam dostali, musíme zpátky do Příbrami – cestou zdobíme oříšky, mrkvičkou, jablíčky a kaštany stromek, aby zvířátka měla v zimě co jíst. Než pojedeme autobusem do Bukové, máme ještě trochu času a tak navštívíme Dům dětí a mládeže v Příbrami, kde probíhá akce „deskové hry“ a tak si nějaké zahrajeme.Na oběd jsme se zastavili u Lenky doma, kde jsme si pochutnali na gulášové polévce a pizze.

Autobus jsme stihli (sice jen tak tak) a  netrvalo dlouho a jsme na rozlehlé zahradě, kde děti dováděly na houpačce, skluzavce, laně a v dýni. Pozorovaly také kozy ve výběhu. K chuti přišly toasty a  nějaká ta sladkost. Celý den je dnes slunečno a tak nám všem pobyt na sluníčku svědčí. Pak už nás přivítal Mikuláš a provedl nás PEKLEM i NEBEM. V pekle se některé děti trochu bály „opravdového“ čerta, ale když zjistily, jak se mu líbí drbání na zádech, ostych u většiny rychle zmizel. Necháváme u něj i námi vyrobený dárek – ptačí krmítko. Od čerta za něj děti dostávají obrázek a pár čertovských (čokoládových) zlaťáků. U jesliček ze slámy a sena zpíváme Sv. Mikuláši písničku, za kterou dostáváme nadílku. U pece jsme si pak vyrobili malý svícen z perníku.

V podvečer se všichni plni zážitků dostávají domů, kde budou celý večer vyprávět.